Wat doet een ploegleider BHV?

Je kent de BHV’er misschien al, maar ben je ook bekend met een hoofd BHV? Of vraag je je af wat een ploegleider BHV doet en lees je daarom deze post? Daar kunnen wij je bij helpen. De bedrijfshulpverlener, daar staat de afkorting voor, handelt bij ongevallen en noodsituaties. Dit gaat over het verlenen van eerste hulp, maar ook het begeleiden van ontruimingen bijvoorbeeld. En een ploegleider BHV stuurt een team van BHV’ers aan waar dat nodig is. Soms is er helemaal geen team en staat de BHV’er er alleen voor.

Praktijkgericht handelen

Wat een ploegleider BHV doet kan in twee categorieën worden geplaatst: het operationele en het strategische. Een operationeel hoofd BHV richt zich met name op de praktijk en zorgt dat er gehandeld wordt. Een ploegleider BHV die operationeel hoofd is, weet precies wat er moet gebeuren bij bepaalde ongevallen. Hij of zij stuurt de juiste mensen aan en verricht de juiste handelingen in de situatie. Een operationeel ploegleider BHV is dus een echte hands-on richting van de BHV ploegleider.

Planmatig bedenken

Een andere optie is het strategisch hoofd BHV. Wat een ploegleider BHV doet in de strategische afdeling heeft meer met het denken te maken. Er worden plannen opgesteld voor de ontruiming en er wordt aandacht besteed aan de zaken die op papier moeten komen te staan. Dit is dus meer een theoretisch aspect van de werkzaamheden van een ploegleider BHV. Beide aspecten komen aan bod, maar zeker waar er meer BHV’ers aanwezig zijn, is het handig om deze functies van de ploegleider BHV te verdelen over meerdere mensen. Je leest hier meer over wat een ploegleider BHV doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *