Waarom is rijmen belangrijk?

Weet je wat een van de beste voorspellers is van hoe goed een kleuter zal leren lezen? Het is als hij/zij zijn kinderliedjes kent. Al die onzinnige verzen uit je kindertijd doen er echt toe.  Ze zijn belangrijk, omdat ze rijmen. Rijmen is leuk. En het is een heel belangrijk onderdeel van leessucces. Rijmen leert kinderen hoe taal werkt . Het helpt hen de klanken in woorden op te merken en ermee te werken. Rijmpjes helpen kinderen het ritme van taal te ervaren . Terwijl ze kinderliedjes reciteren, leren ze spreken met geanimeerde stemmen. Op een dag zullen ze ook met uitdrukking lezen.

Rijmen is leren

Als kinderen bekend zijn met een kinderliedje of rijmboek, leren ze anticiperen op het rijmwoord. Dit bereidt hen voor om voorspellingen te doen wanneer ze lezen, een andere belangrijke leesvaardigheid. Rijmen is ook belangrijk bij het schrijven . Het kan kinderen helpen begrijpen dat woorden met dezelfde klanken vaak dezelfde letters hebben. De rijmwoorden tuin en puin eindigen bijvoorbeeld beide op -in. Als kinderen naar rijmende liedjes en gedichten luisteren, creëren ze een mentaal beeld en breiden ze de verbeelding uit.

Woordenschat verreiken

Laten we beginnen met praten over lezen (of in ieder geval ons voorbereiden om te lezen). Een veelvoud aan onderzoek heeft een verband aangetoond tussen rijmbeheersing en uiteindelijke leesvoorbereiding.  In het bijzonder hebben veel onderwijsonderzoekers ontdekt dat bekendheid met kinderrijmpjes zich leent voor uiteindelijk leessucces. Tijdens het rijmen verreik je tevens jouw woordenschat. Wanneer je jouw woordenschat verreikt kun je beter en vlotter schrijven. Het talloze voordelen. Wil jij een gedichtje of tekst schrijven en kom je er even niet uit? Geen nood! Met Wordfeudtips kun jij jouw gedicht of tekst een drastische boost geven! Je treft een overzicht van diverse woorden waarbij jij hier goed gebruik van kan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *