Veranderingsmanagement in de publieke sector

Net zoals commerciële ondernemingen, hebben organisaties in de publieke sector ook een belang bij het maximaliseren van het rendement van investeringen die sociale waarde creëren. Het is van cruciaal belang dat lokale en centrale overheidsinstanties continu aan slag gaan met verbeteringstrajecten om de prestaties op de schalen. In dit artikel kijken we naar enkele manieren die hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Onafhankelijk onderzoek

Een van de beste manieren om problemen en inefficiënties op te sporen in uitvoeringsorganen van de publieke sector, is door onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren. Denk hierbij aan strategie- en beleidsadvisering, waardoor er een zorgvuldige afweging gemaakt kan worden om inhoudelijke aspecten beter af te stemmen. Bovendien kunnen onafhankelijke evaluaties helpen om bijzonderheden zoals werknemersinefficiënties of forse budgetoverschrijding aan de kaak te stellen. Daarnaast kan een externe partij de projectmanagement uit handen nemen, om meer focus te leggen op de tijdsplanning en het waarborgen van de verwachte kwaliteit.  Dergelijke taken kunnen worden uitgevoerd door adviesbureau in de publieke sector, die onder meer werken voor gemeenten, zorginstellingen, woningcorporaties en ministeries.

Training en cursussen

Het is belangrijk dat management en uitvoerend personeel proactief worden meegenomen in persoonlijke en bedrijfsontwikkeling. Trainingen en cursussen kunnen zich onder meer bezighouden met de uitvoering van de administratieve hervorming en modernisering of verbetering van de beroepsvaardigheden en -kwalificaties van het personeel om zo de efficiëntie van de desbetreffende overheidsdienst te verhogen. Het is hierbij van vitaal belang dat er voldoende tijd en aandacht wordt besteed aan het verbeteringsprocessen. Het mag namelijk niet zo zijn dat personeel onder druk wordt gezet om nieuwe kennis en ervaring op te doen. Bovendien, wanneer trainingen en cursussen een specifieke focus hebben op de behoeften van het personeel, kan er beter worden ingespeeld op toepassingen die het werknemersgeluk, de efficiëntie en productiviteit naar een hoger niveau tillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *