De vijgenboom: een mediterraan tintje

Voor een uitheemse atmosfeer in je tuin is de vijgenboom een echte aanrader. Deze boom, met de Latijnse naam Ficus carica, komt in Europa veel voor in het Middellandse Zeegebied. Hij heeft handvormige, diepgroene bladeren, knobbelige takken en een lichtgrijze bast. De boom staat bij voorkeur op een zonnige plaats uit de wind en kan wel tien meter hoog worden. Een jonge boom zal pas vijgen krijgen als hij een beetje gewend is en zich behaaglijk voelt; dit duurt gemiddeld twee jaar. De meeste soorten zijn winterhard en overleven dus ook in Nederland.

Historie

De vijgenboom heeft een rijke geschiedenis en wordt als een van de eerste gewassen beschreven in het Oude Testament. Adam en Eva bedekten na de zondeval hun naaktheid met een vijgenblad. In latere Bijbelboeken wordt de boom als een symbool gezien van een onbekommerd en rijk leven. Deze van oorsprong Aziatische boom is door de Grieken en Romeinen verspreid in het Middellandse Zeegebied en later door Spaanse missionarissen naar Amerika gebracht. Volgens de oude Kelten, die aan het begin van onze jaartelling in Europa leefden, staat de vijgenboom onder andere voor gevoeligheid, intelligentie, kracht en humor.

Oogst

Een volwassen vijgenboom geeft in de nazomer sappige, peervormige vruchten. De echte liefhebber peuzelt een vijg met schil en al op. De gedroogde variant is ook erg smakelijk. Vijgen kun je op verrassend veel manieren verwerken in bijvoorbeeld jam, taart en salade. Ze bevorderen een goede spijsvertering en bevatten bovendien veel vezels, vitamines en mineralen. In landen als Griekenland en Turkije worden de bladeren van de vijgenboom gebruikt om vis en vlees in te wikkelen. Gedroogd zijn vijgenbladeren uitermate geschikt om thee van te maken, mild en zoet van smaak. Kortom, deze fraaie boom heeft meer te bieden dan alleen een bijzondere plek in de tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *