De gezondheidsvoordelen van Mate

Mate is een populaire cafeïnehoudende drank die met name wordt gedronken in Argentinië. Het is heel normaal om Argentijnen op straat te zien met een thermoskan en een speciale kop met mate die uit een metalen rietje wordt genipt. Mate wordt vrijwel overal dagelijks gedronken en het is gewoonlijk om het warme drankje te delen met vrienden en familie. Mate is ongekend populair in diverse Zuid-Amerikaanse landen omdat het de kracht van koffie heeft, de gezondheidsvoordelen van thee, en het plezier van chocolade. Lees dus snel verder om kennis te maken met dit interessante drankje!

Rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen

Mate staat erom bekend om verschillende heilzame voedingsstoffen van planten te bevatten. Het zit namelijk boordevol met stimulerende verbindingen genaamd xanthines, die cafeïne en theobromine omvatten. Daarnaast beschikt mate over derivaten van caffeoyl, vrijwel de belangrijkste gezondheidsbevorderende antioxidanten in de thee.

Ook zijn er saponinen te vinden in dit populaire drankje, de bittere verbindingen die bepaalde ontstekingsremmende cholesterolverlagende eigenschappen heeft. Tenslotte bevat mate maar liefst zeven van de negen essentiële aminozuren die jouw lichaam nodig heeft. Met al deze combinaties van antioxidanten kan er zelfs worden gesteld dat de antioxidatieve kracht van mate hoger lijkt te zijn dan die van groene thee! Dit zijn echter zeer kleine hoeveelheden, dus het is onwaarschijnlijk dat mate op zichzelf een grote bijdrage aan jouw dieet zal leveren.

Lijkt bescherming te bieden tegen infecties

Yerba mate is in staat om infecties door bacteriën, parasieten en schimmels te helpen voorkomen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een hoge dosis van mate het extract E. coli weet te deactiveren, een bacterie die bekend staat om voedselvergiftigingsverschijnselen te veroorzaken zoals buikkrampen en diarree. Bovendien is er aangetoond dat mate de groei van Malassezia furfur kan voorkomen. Dit is een schimmel die verantwoordelijk is voor een schilferige huid, roos en huiduitslag. De meeste van deze studies zijn echter gebaseerd op geïsoleerde cellen, wat het momenteel onduidelijk maakt of het dezelfde voordelen biedt voor mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *